Mål och Syften Artiklar Politik SpråkHistoria Konst och Kultur Historiska Bilder

Arkiv  | Länkar | Kontakta Oss |

Fråga

den 14 december

Fråga 2005/06:618 av Annelie Enochson (kd) till utrikesminister Laila Freivalds (s)

Uppföljning av resolution 1559 i Libanon

Mycket tyder på att Syriens olika underrättelsetjänster - eller motsvarande och underlydande libanesiskt organ - låg bakom mordet tidigare i år på Libanons förre premiärminister Rafik Hariri.

I Libanon är det just nu bara den av Iran stödda shiamuslimska extremiströrelsen Hizbollah som tar Syriens parti, och det gör den mest för att den själv sitter löst om den nuvarande syriska militärdiktaturen faller.

Saken kom inte i en bättre dager för Syrien när en bilbomb detonerade och dödade Libanons mest kände och stridbare journalist, Gebran Tueni, som ihärdigare än någon annan krävt att man sätter punkt för Syriens järngrepp.

Rafik Hariri och Gebran Tueni mördades på precis samma sätt. En vägbomb på nästan ett ton utlöstes mot Hariris bilkortege och lade två kvarter i Beirut i ruiner. Även vid mordet på Gebran Tueni riktas misstankarna mot Syrien.

Den 2 september 2004 antogs FN-resolution 1559 som innebär att det endast ska finnas en militär i Libanon. Såväl militär som icke-militär milis ska avväpnas och upplösas. (Det innebär även att de palestinska flyktingarna som finns i Libanon ska avväpnas.) Vidare säger resolutionen att Libanon ska ha territoriell integritet, fullständing suveränitet och politiskt oberoende.

Vad har utrikesministern vidtagit för åtgärder för att FN-resolution 1559 (2004) ska efterföljas?

 | Start |