Mål och Syften   Artiklar  Politik  Språk  Historia  Konst och Kultur    | Länkar | Kontakta Oss |

HIZBOLLAHS OPROVOCERADE ATTACKER ORSAK TILL ISRAELS MILITÄRA OPERATION I LIBANON

Den 12 juli 2006 dödas 8 israeliska soldater och två kidnappas på gränsen till Libanon av terrororganisationen Hizbollah. Hizbollah avfyrar samtidigt Katyusha-raketer mot israeliska samhällen nära gränsen.


De kidnappade soldaterna Eldad Regev, 26,
från Kiryat Motzkin och Ehud Goldwasser, 31
, från Nahariya

ISRAELS SVAR PÅ PROVOKATIONERNA

Israels agerande är inte enbart beroende på gränsincidenten och på Hizbollahs oprovocerade attack inne I Israel mot israeliska soldater. Israels militära operation sker mot ett verkligt och påtagligt hot eftersom Hizbollah attackerar civila samhällen, städer och byar i norra Israel och har gjort så sedan Israel dragit sig tillbaka från södra Libanon för sex år sedan.

Hizbollah, en terrororganisation, som har som mål att utplåna Israel och som kontrollerar södra Libanon, har tiotusentals missiler riktade mot Israel och har använt dem mer än en gång. Detta kan Israel inte se genom fingrarna med. Hizbollahs massiva användning av dessa raketer under de gångna veckorna har dödat israeler och orsakat förstörelse i Israel och har gjort Israels svar på dessa provokationer nödvändigt.

Hotet och konfrontationen som Hizbollah utgör har stötts av regeringen i Libanon (och av Syrien och Iran som Hizbollah tar order ifrån). Hizbollah skulle inte på egen hand ha kunnat skaffa den militära utrustning som de förfogar över om den libanesiska regeringen inte hade tillåtit det. Hizbollahs hot mot Israels gränser skulle inte vara möjligt om den libanesiska regeringen istället hade haft sina styrkor i södra Libanon.

HIZBOLLAHS RAKETBESKJUTNING KRÄVER MÅNGA ISRAELERS LIV

Sedan offensiven startade har 3 050 raketer avfyrats av Hizbollah mot samhällen och städer i norra Israel. 750 av dessa raketer har hamnat i bostadsområden. 39 civila israeler har dödats i dessa raketattacker. 65 soldater har i dagsläget dött i strider.  

Vad är Israels mål:

 

v       Att de kidnappade soldaterna återvänder till Israel

v       Ett omedelbart slut på raketattackerna mot israeliska städer och byar

v       Att den libanesiska regeringen förverkligar FN:s säkerhetsråds resolution 1559, som innebär att Hizbollah avväpnas och att libanesiska trupper flyttas till södra Libanon.

 | Start |

Artiklarna som publiseras på denna sida representerar enbart dess författares åsikter och inte webmaster åsikt