Mål och Syften   Artiklar  Politik  Språk  Historia  Konst och Kultur    | Länkar | Kontakta Oss |

EN ISRAELISKT FOLKHJÄLTE ÄR DÖD

Shimon Peres

                              (1923 – 2016)

MANNEN SOM TROTSADE ALLT FÖR ATT ÅTERSKAPA

STATEN ISRAEL OCH KÄMPADE FÖR FRED MED GRANLÄNDERNA!

I nära 70 år spelade Shimon Peres en central roll i Israels dramatiska historia. Shimon Peres var ledamot i Knesset, israels parlament, i 48 år. Han var minister i tolv israeliska regeringar. 1947 blir Shimon Peres aktiv i den judiska milisen Haganah, föregångaren till Israels armé. Som en av Ben-Gurions pojkar får Peres en rad nyckelroller efter Israels grundande 1948. Statsgrundaren och Israels förste premiärminister David Ben-Gurion gör honom ansvarig för vapeninköp inför det första israelisk-arabiska kriget 1948. Han byggde upp den israeliska krigsindustrin och var mannen bakom Israels kärnvapen. Han ses som den främste som började bygga bosättningar efter sexdagarskriget 1967. Vid 29 års ålder 1953 utnämns Shimon Peres till statssekreterare i försvarsdepartementet till och med 1959 och blir därmed nummer två i Israels viktigaste ministerium efter Ben-Gurion som är både premiär- och försvarsminister. Peres bidrar till att bygga upp Israels vapenindustri och ser till att Israel skaffar kärnvapen i nära samarbete med Frankrike. Shimon Peres deltar 1956 i den hemliga planeringen tillsammans med Storbritannien och Frankrike inför Zueskriget mot Egypten. 1974 blir han försvarsminister i en regering som leds av hans politiske rival Yitzhak Rabin. Samma år går han bakom ryggen på Rabin och stödjer en religiös grupp som etablerar en bosättning på Västbanken. Det ses som starten på Israels så småningom massiva bosättningsbyggande på ockuperat område. När sedan premiärminister Yitzhak Rabin i april 1977 avgått efter en ekonomisk skandal efterträds han av Shimon Peres, men leder Arbetarpartiet till dess första valförlust någonsin.  Efter ett oavgjort valresultat 1984 blir Peres premiärminister i två år innan han enligt överenskommelse om rotation överlämnar han posten till Likuds ledare Yitzhak Shamir.

Som utrikesminister låter han sina medarbetare 1993 föra långtgående förhandlingar med palestinierna. Samtalen godkänns av premiärminister Rabin och Yassir Arafat. De leder till det historiska Oslo-avtalet mellan Israel och PLO och får året efter Nobels fredspris. Shimon Peres framstod som en visionär som talade om ett nytt Mellanöstern, baserat på ekonomiska framsteg, vetenskap och samarbete för nationsgränserna. Före Osloavtalet var det tabu för israeliska och palestinska representanter att tala med varandra officiellt. Nu sker det dagligen. Under fredsprocessens gyllene år på 1990-talet var parterna till synes nära en lösning tack vare främst Shimon Peres insatser. Shimon Peres var en obotlig optimist som alltid reste sig efter de många motgångarna i sin långa politiska karriär. Trots alla nederlag, trots alla bakslag i fredssamtalen och trots fredsprocessens sammanbrott såg han ständigt nya möjligheter och prövade alltid nya idéer. Han befann sig i hjärtat av etablissemanget och oftast mer respekterad internationellt än på hemmaplan.

USA:s president Barack Obama och Shimon Peres.

Shimon Peres var ledaren som skaffade Israel kärnvapen som förespråkade en hårdför politik mot palestinierna, men blev till slut en outtröttlig kämpe för fred och samförstånd.

”Jag kommer alltid att vara tacksam över att kunna kalla Shimon min vän. Shimon gav aldrig upp tanken på fred mellan israeler, palestinier och grannländerna”, sade Barack Obama.

Efter mordet på Rabin 1996 blir Shimon Peres premiärminister i Israel, men kom att förlora parlamentsavtalet till Likuds Benjamin Netanyahu som blir premiärminister. Efter att ha förlorat posten som partiledare 1997 till Ehud Barak blir Shimon Peres på nytt partiledare 2001 och blir utrikesminister i en koalitionsregering led av Likuds Ariel Sharon. 2005 lämnar Shimon Peres Arbetarpartiet och ansluter sig till Ariel Sharon och dennes nybildade mittenparti Kadima och blir premiärminister under Sharon. Till slut vann han det egna folkets kärlek och vid 83 års ålder väljs Shimon Peres till den ceremoniella posten som president i Israel juni 2007 och blev populär landsfader och samlande figur till och med 2014 då han avslutar sin mandatperiod som president.

Efter att ha varit ledamot i Knesset i 48 år, vilket är rekord, avled folkhjälten och fredskämpen Shimon Peres 93 år vid tretiden natten till onsdag, 27 september 2016, på Sheba sjukhuset i staden Ramat Gan strax öster om Tel Aviv. Shimon Peres vårdades på sjukhus sedan han drabbats av en stroke den 13 september, två veckorna före sin död. Expresidentens kista placerades utanför det israeliska parlamentet Knesset i Jerusalem för begravning. Kondoleanserna strömmade in efter beskedet om Shimon Peres död. Över 80 världsledare var närvarande vid begravningen torsdag 29 september, bland dem fanns: USA:s president Barack Obama, utrikesministern John Kerry, Bill och Hillary Clinton, Kanadas premiärminister Justin Trudeau, Frankrikes president Francois Hollande och Storbritanniens prins och förre premiärministern David Cameron.

Shimon Peres föddes 2 augusti 1923 i dåvarande Wieniawa, Polen (dagens Vishniev i Belarus). Han var elva år när hans familj flyttade till Israel. Han växte upp i Tel Aviv och studerat jordbruk i högskolan i Ben Shemen. Shimon gifte sig med Sonya Gelman, som avled 2011, och fick en dotter och två söner tillsammans.

Shimon Peres skall också ha givet ut tio böcker, bland dem;

The Next Step (1965)

Entebbe Diary (1991)

The New Meddle East

For the Future of Israel

Battling for Peace; A Memoir.  

 | Start |

Artiklarna som publiseras på denna sida representerar enbart dess författares åsikter och inte webmaster åsikt