Mål och Syften   Artiklar  Politik  Språk  Historia  Konst och Kultur    | Länkar | Kontakta Oss |

den 18 februari

Fråga 2004/05:1015 av Cecilia Wikström (fp)

 

till utrikesminister Laila Freivalds om Syriens ockupation av Libanon

Den 14 februari mördades Libanons före detta statsminister Rafiq Hariri. Han låg bakom 1990-talets återuppbyggnad av landet efter det 15 år långa inbördeskriget. Hariri var också en ledande kritiker av Syriens ockupation av Libanon. Det är okänt vem som låg bakom mordet, men de hade resurserna att tillverka och detonera en bomb som förstörde en bepansrad bilkaravan och näraliggande byggnader. I attentatet dödades 14 och 135 skadades.

Situationen i Libanon är oroande. I höstas förlängde Syrien den pro-syriske presidenten Emile Lahouds mandatperiod med tre år @ ett brott mot Libanons konstitution. I oktober skadade en bilbomb Marwan Hamade, landets finansminister som avgick i protest mot förlängningen av Lahouds mandatperiod. Även Hariri avgick i protest och låg bakom en resolution i säkerhetsrådet (1559) som kräver att Syrien drar tillbaka sina 14 000 soldater från Libanon. Hariri planerade att gå till val i maj som ledare för oppositionen.

Med anledning av det ovanstående vill jag fråga utrikesministern vilka åtgärder hon avser att vidta för att inom EU och FN verka för att utöka trycket på Syrien att leva upp till kraven i resolution 1559.
 

10 Gigabyte Mailbox - http://mail.spray.se

 | Start |

Artiklarna som publiseras på denna sida representerar enbart dess författares åsikter och inte webmaster åsikt