Mål och Syften   Artiklar  Politik  Språk  Historia  Konst och Kultur    | Länkar | Kontakta Oss |

Tvinga bort Syrien från Libanon!

- Det är hög tid att Syrien upphör med att ockupera Libanon och att världens politiker och media uppmärksammas på denna orättfärdiga ockupation!
 

Det sade Annelie Enochson, när hon deltog på måndagsrörelsens möte på Norrmalmstorg på måndagen.
 

- Syrien invaderade Libanon 1976, med motivet att de skulle hjälpa till att få slut på det tioåriga inbördeskriget i Libanon. Istället förlängdes inbördeskriget med ytterligare 15 år. När inbördeskriget tog slut 1991 stannade syriska trupper kvar i landet. Detta trots att FN:s resolution nummer 520 (antogs 1980) uppmanade till respekt för Libanons självständighet och politiska oberoende.

- Det finns idag ca 15.000 syriska soldater i Libanon. Syrien - genom sin president Bashar Assad - utövar sin ockupationsmakt genom att ständigt se till att det finns syrienvänliga presidenter i Libanon.

- Under de senaste veckorna har Syrien aktivt påverkat Libanon att ändra på sin konstitution så att den syrienvänlige presidenten Èmile Lahoud kan få sitta ytterligare tre år vid makten. Men nu äntligen börjar världen agera och det genom att FN:s säkerhetsråd tagit en resolution om att Syrien måste dra tillbaka sina trupper från libanesisk mark.

- Tillbakadragande har påbörjats men i en ytterst liten skala och som alltid i dessa länder har man en enögdhet som är skrämmande. Sin egen ockupation villkoras med att Israel skall dra sig tillbaka från Västbanken och Gaza. Libanons utrikesminister Mahmud Hammud har till och med sagt att Syrien lämnar Libanon först när Israel lämnar all arabisk ockuperad mark, vilket för en arab innebär att israelerna först skall lämna hela landet Israel.

- När man skriver eller hör talas om Mellanöstern så är det nästan undantagslöst om konflikten mellan Israel och Palestinier eller konflikten i Irak. Det är nu tid att tala om Syriens ockupation av Libanon, sade Annelie Enochson.

För mer information:

Annelie Enochson
Telefon: 08-786 44 20
Mobil. 070-655 06 50
E-post: annelie.enochson@kristdemokraterna.se

Niclas Thorselius
Telefon. 08-786 56 80
Mobil. 076-527 25 70
E-post: niclas.thorselius@kristdemokraterna.se


Utskrift från: http://www.kristdemokraterna.se/pressmeddelande.asp?Article_id=11140 

 | Start |

Artiklarna som publiseras på denna sida representerar enbart dess författares åsikter och inte webmaster åsikt