Mål och Syften   Artiklar  Politik  Språk  Historia  Konst och Kultur    | Länkar | Kontakta Oss |

Arameiska Demokratiska Organisationen deltar i en demonstartion för att uppmärksamma årsdagen av folkmordet på det arameiska folket i Turkiet

English

Arabic

2010-04-24

ArDO Gabi Gallo

 

Lördag,den  24 april  anordnade de arameiska/syrianska föreningarna och institutionerna en demonstration till minnet av folkmordet på det arameiska folket, som planerades och genomfördes av de osmanska myndigheterna i samråd med kurdiska stammar. Deltagarna samlades framför den svenska riksdagen från lunchtid och fram till klockan 14:00, med banderoller där man fördömde dessa massakrer och uppmanade de länder som fortfarande inte har erkänt att detta folkmord har ägt rum och i synnerhet den turkiska staten, till göra det. Representanter för de svenska partiera var närvarande och höll tal för detta tillfälle.

Inledning Emanuel Barhaido

 

Mats Pertoft  Riksdagsledamot Miljöpartiet

 

Charlie Weimers Ordförande Kristdemokratiska ungdomsförbundet

 

Gulan Avci Riksdagsledamot Folkpartiet

 

                      Nikos Papadopoulos Riksdagsledamot Socialdemokraterna

 

Daniel Boyacioglu, estradpoet

 

Uttalande

20100424

Till minnet av folkmordet på det arameiska folket: att förena oss för våra martyrers blod!

Ett antal arameiska/syrianska institutioner strävar efter att få ett erkännande från olika delar av världen för svärdets år ”Sayfo" som krävde omkring 200 000 arameiska liv.

Innan vi tar upp detta med Sayfo vill vi påpeka att den valda tiden för minnet av det arameiska folkmordet den 24 april är felaktig:

Det armeniska folket valde detta datum eftersom de osmanska myndigheterna arresterade hundratals armeniska intellektuella (antalet var mellan 300 och 600 armenier, särskilt i Konstantinopel dvs nuvarande Istanbul, huvudstaden) och dödade alla före genomförandet av folkmordet på det oskyldiga armeniska folket just den 24 april 1915.

Det fanns inga Arameiska bland dessa intellektuella, eftersom "Kommittén för Enhet och framsteg" (Ittihat ve Terraki Komitesi) ville utrota det armeniska folket under förevändning att det hjälper tsaristiska Ryssland.

Men i själva verket var "Kommittén för Enhet och framsteg" rädd för den armeniska nationella medvetandet och de europeiska ländernas insatser i Orientens kristnas inre angelägenheter.

Därför anser vi att vi måste fortsätta att minnas de arameiska martyrernas dag den 25 Juli varje år, eftersom vi hållit denna minnesdag i många år.

Orsaken till Arameiska Demokratiska Organisationens deltagande i dagens demonstration är för att visa sitt intresse att upprätthålla samordning och samarbete mellan de arameiska/syrianska organisationerna och institutionerna.

Baserat på ovanstående vill vi hänvisa till följande:

Först: Vi vill kämpa som det armeniska folket gör och att lyckas göra vår röst hörd i världen, men vi måste välja ett annat datum för det minne som har anknytning till folkmordet på vårt fredliga folk.

Andra: Vi måste använda termen "folkmord" -GENOCIDE- eftersom den fria världen har kommit att förstå vad "folkmord" betyder. Vår fredliga Arameiska folkgrupp är den andra i historien, som kom att utsättas för folkmord.

Vissa arméer har använt brutala metoder mot civilbefolkningen, men de dödade och torterade inte kvinnor, barn och män och äldre på grund av att de nytta av dessa i sitt arbete och eftersom de betalde skatt. Den kriminella ottomanska imperiet "planerade" att eliminera den armeniska befolkningen helt och hållet. Efter genomförandet av sin fruktansvärda brott började de slakta vårt arameiska folket.

Tredje: Vi hoppas att inte överdriva med antalet av våra martyrer, vår sak är helig för alla våra syriska kyrkor och kulturinstitutioner och partierna måste ena sin kamp för denna fråga. Överdrift eller politisering av denna kamp, leder till avledning av denna händelse och provokation för vissa människor.

Fyra: Om några år kommer vi att hålla hundra års minnet för detta folkmordet. Vi kräver att vi alla står enade för vår heliga sak. Låt blodet från våra martyrer motivera oss att förmå oss själva och granska vår historia och rätta alla fel fakta. Då kommer världen att lyssna när vi talar med en gemensam och sann röst.

Den broderliga armeniska folket har kunnat visa världen omfattningen av den orättvisa och de förluster de lidit av. Vi måste lära av deras kamp, och kämpa och offra oss för våra martyrers blod. 

 

Arameiska Demokratiska Organisationen

Politiska kontoret

 | Start |

Artiklarna som publiseras på denna sida representerar enbart dess författares åsikter och inte webmaster åsikt