Mål och Syften   Artiklar  Politik  Språk  Historia  Konst och Kultur    | Länkar | Kontakta Oss |

Till Amnesti International

 

Vädjan

 

Arameiska Demokratiska Organisationen (ArDO) som vänder sig till Er är en organisation, vilken verkar för att försvara det arameiska folkets rättigheter i ursprungsländerna, d.v.s. Irak, Israel, Jordanien, Libanon, Syrien och Turkiet samt i de länder araméerna blev tvungna att emigrera till.

 

Arameiska Demokratiska Organisationen har som främsta uppgift att försvara personer av arameisk börd över alla gränser oavsett organisationstillhörighet. Än så länge finns det inget annat land eller kraft i världen som är villiga att göra det.

 

På grund av emigrationen – den ständiga flykten för att nå bättre levnadsvillkor – förföljelserna och förtrycket utvandrade flertalet araméer från hemlandet Syrien till Libanon långt tillbaka i tiden. I Libanon levde man som syriska medborgare och en hel generation växte upp, studerade och arbetade utan att ens ha sett eller besökt Syrien. Ändå har man fortfarande inte blivit bokförda, eftersom man inte har beviljats libanesiskt medborgarskap.

 

Efter syriska arméns intåg i östra Beirut och de kristna områdena i Libanon 1990 igångsattes en stor arresteringskampanj bland unga araméer som ursprungligen var från Syrien och saknade libanesiskt medborgarskap. De fördes till Syrien, där de tvingades under två och ett halvt år att göra militärtjänsten. Därefter häktades de flesta för s.k. ”samarbete med staten Israel”, vilket är en standardanklagelse ifrån syriska myndigheter vad det kristna folket i Libanon och Syrien anbelangar värt att nämna är att syriska myndigheters standardanklagelser när det gäller arresterade muslimer är att samröre med terrororganisationen ”Muslimska brödraskapet”.

 

Under häktningstiden utsattes fångarna för systematiska och bisarra tortyrmetoder och psykisk terror. Under hot och terror tvingas de antingen tala in på band eller göra skriftliga bekännelser. Därefter kastades de i ökända fängelser utan rättegång och utan respekt för mänskliga rättigheter. Fängelserna ifråga är följande:

. Al-Mazza i Damaskus.

. Palestinaavdelningen för underrättelseverksamhet i Damskus.

. Det ökända Saydnaya-fängelset som ligger nordöst om Damaskus, där såväl politiska fångar tillsammans med grova brottslingar häktas utan rättegång.

. Tadmur-fängelst (dödens- och terrorns fängelse) i ökenstaden Palmyra.

 

De personer denna hemställan avser kommer med all sannolikhet att dömas till långa fängelsestraff i minst tio år eller att förbli häktade på obestämd tid utan någon rättslig prövning.

 

Under tiden utsätts de dåligt beställda anhöriga för de hemskaste och mest omänskliga utpressningsmetoder som finns. Många tvingas till att betala enorma summor som inte understiger en miljon syriska pund (motsvarande 20 000 dollar) för att bli frigivna mot borgen.

 

Vi vädjar till Er i egenskap av respekterad organisation med förgreningar över alla jordens hörn att sträcka ut en hjälpande hand och göra allt som står i ert förfogande för att hjälpa dessa oskyldiga och hjälplösa människor. I en separat bilaga får ni alla uppgifter om personerna ifråga och de som saknas kompletteras så snart vi får de nya uppgifterna.

Tack på förhand.

 

Högaktningsfullt

 

Arameiska Demmokratiska Organisationen (ArDO)  

 | Start |

Artiklarna som publiseras på denna sida representerar enbart dess författares åsikter och inte webmaster åsikt