Mål och Syften   Artiklar  Politik  Språk  Historia  Konst och Kultur    | Länkar | Kontakta Oss |

English

Av.Roni Doumit Harb

Situationen i Libanon är ohållbar om inte Internationella samfundet tar sitt ansvar

Människorättsaktivist och Mellanöstern kännare

070521

 Libaneser har fått nog av krig och elände som de inte har med att göra.

Grupper har alldeles för länge använt Libanon som bas för sina terroristhandlingar som har varit stödda av grannländer och riktade mot andra grannländer eller mot själva Libanon.

 Den senaste i raden Jihadistorganisationer är Fatah al Islam. En Palestinsk islamistgrupp med kopplingar till al Qaida och med stöd och samordning i den Syriska underrättelsetjänsten.

 Gruppen har länge försökt skapa kaos i de palestinska flyktinglägren i Libanon och sedan en tid tillbaka har medlemmar tränade i Syrien och i Hizbollah kontrollerade Bekaa dalen i Libanon börjat utföra brott och dåd i det Libanesiska samhället. Alltifrån rån till mord och explosioner. I lördags var polis och militär ute och jagade några av deras medlemmar som hade rånat en bank i den kristna staden Amioun i norra Libanon. I söndags angrepp Fatah al Islam Libanesiska militärposteringar och döda flera soldater, detta resulterade i att militären gick hårt fram och en öppen strid blev ett faktum.

 Libanon får inte fortsätta såhär och se sina barn dödas och skrämmas på löpande band. Som avslutning på söndagen detonerade en bomb i ännu en kristen ort nära Beirut, i Ashrafiyeh.

Detta efter att Fatah al Islam hade hotat med sådana dåd om inte militären stoppar sin offensiv.

 Situationen i Libanon är ohållbar om Syrien ska fortsätta att destabilisera landet inifrån. FN måste ta sitt ansvar nu och agera mera trots att regeringen inte vågar eller kan fråga om mera hjälp. EU måste ta sitt ansvar som försvarare av demokrati och mänskliga rättigheter och sätta mera press på Syrien och Iran för att lämna Libanon i fred.

 UD måste vara klarare i denna fråga och våga nämna problemet som det är. Dagens UD ställning är alltför vag och svag. Vi vet att den Svenska utrikesministern är en tuffing som kan säga och göra stora saker inom EU. Det är nu dags att Carl Bildt agerar i den riktning.

 | Start |

Artiklarna som publiseras på denna sida representerar enbart dess författares åsikter och inte webmaster åsikt