Mål och Syften   Artiklar  Politik  Språk  Historia  Konst och Kultur    | Länkar | Kontakta Oss |

English

Av.Roni Doumit Harb

Aftonbladets Andreas Malm går terroristernas ärenden

 

070715

Andreas Malm som verkar brinna för palestiniernas sak glömmer bort alla andra människor när han ska nämna deras namn.

Alla vill hjälpa behövande människor och alla vill sträva efter rättvisa. Ingen vill att ett folk ska förbli i slummen.

Herr Malm skriver den 12:e juli en artikel i Aftonbladet som får vilken Libanes som helst att tappa hakan.

Jag ska gå igenom hans artikel och lite kortfattat kommentera några av hans hatiska och rasistiska åsikter gentemot det Libanesiska folket. Ibland är det till och med faktafel.

 1. Han börjar med att säga att Nahr el Bared flyktingläger i norra Libanon hyser 40 000 Palestinier. Mera officiella siffror talar om 30 000 människor där några av dem faktiskt är Libaneser. Över 25 000 av dem har flytt lägret och befinner sig i Tripoli och i Beddewe lägret.

 2. Den Libanesiska staten har gjort allt den kan för att inte skada civila Palestinier och detta har gjort att flera soldater har mist livet på grund av passiviteten man tvingades visa i sina anfall.

 3. Han anklagar Libaneser tillhörande Maronitiska, Sunnitiska och Drusiska samfund för att egga upp en gammal konflikt mellan Libaneser och Palestinier. Faktum är att alla de stora partierna och regeringskoalitionen har flera gånger mycket tydligt gått ut och informerat sina anhängare att denna terroristgrupp som kallas Fatah al Islam inte har något direktband med palestinierna utan detta är en grupp stödd av Syrien för att hjälpa till med stöttandet av regeringen.

 4. Andreas verkar inte kunna Arabiska och detta påverkar hans analyser. Han anklagar USA och Sunnitiska ledare för att ha grundat denna grupp för att stå emot det shiitiska Hezbullah. Denna åsikt har han hämtat direkt ifrån just Hizbollah som fyller median i Libanon med dessa påståenden. Allt utan några fakta, när vi faktiskt vet att flera ledare i denna grupp satt i Syriska fängelser fram till en kort period innan denna konflikt började. Detta samtidigt som vi också vet att all illegal vapensmuggling går via den Syriska gräns och in i alla flyktinglägren.

Just Nahr al Bared lägret har länge varit ett näste för Syrienkontrollerade organisationer. Allt detta visar att Syrien ligger bakom det som händer och Syrien är idag allierat med Hizbollah och Iran. Denna ekvation verkar inte stämma för mig men herr Malm kan få allt att låta som han vill.

5. Han jämför Jenin händelserna år 2002 och dessa i Nahr el Bared 2007. Jag ska inte gå in på om det var övervåld Israel använde i Jenin eller om det verkligen fanns stora hot där. Men att göra denna jämförelse och anklagar den Libanesiska armén att ta till våld mot civila är oacceptabelt. Den Libanesiska armén som har varit utestängd från att ha kontroll över dessa läger i över 38 år kunde nu för första gången till alla Libanesers glädje inträda dessa läger för att sätta fast alla som vill förstöra Libanon och göra Palestiniernas liv ett helvete.

Som jag skrev ovanför, armén har lidit stora förluster just för att man har varit mån om de civila. Andreas säger stolt att denna grupp har gett Libanons armé en läxa. Hur kan man vara så rasistisk och hatisk och få skriva i en av Sveriges största tidningar? Det kan jag inte riktigt förstå. Där säger han emot sig själv också. Fatah al Islam använder samma metoder som andra terroristorganisationer som Hizbollah och Hamas gör. De döljer sig bakom civila och gömmer sig i deras hem. Detta har begränsat militärens rörelse. Hade Libanons militär inte brytt sig om Palestinska civila hade man kunna från allra början bara bombat på tills alla i lägret var eliminerade.

 7. Jag upprepar mig som svar för det han skriver i slutet, han skriver att Palestinierna hålls av Libaneserna ansvariga för det som händer. Jag utmanar journalisten Malm att visa mig en enda tidning eller TV eller radio eller parti eller ledamot som har gått ut och anklagat Palestinier.

 Andreas rapporterar från Libanon, han kanske tros att ingen har vågat åka dit i denna situation och därför kan han skriva som han vill. Jag kan hälsa vår vän Andreas att jag var också i Libanon för ett par veckor sedan och allt jag skriver i denna debattartikel har jag belägg för på alla sätt han vill.

 Det räcker med lögner tycker jag. Lögner som begås av Svenskar som klart och tydligt har gått över till terroristerna läger och vill göra deras kamp rumsren i väst.

Till sådana så kallade journalister säger jag: Det är nog med lögner och hatiska hjärtan.

Öppna upp era ögon mina vänner och börja utöva ert yrke rent som det var meningen från början.

 | Start |

Artiklarna som publiseras på denna sida representerar enbart dess författares åsikter och inte webmaster åsikt