Mål och Syften   Artiklar  Politik  Språk  Historia  Konst och Kultur    | Länkar | Kontakta Oss |

English

Av.Roni Doumit Harb

 

Libanon, sommaren 2007En kamp mellan demokrati och Islamisk extremism

 

Martyrstatyn mitt i Frihetstorget i Downtown Beirut

Belägringen av Beirut fortsatte under sommaren 2007. Alltsedan 1 december, 2006 har Hezballa tillsammans med allierade haft en belägring av det Libanesiska regeringshuset och FN:s regionkontor, ESCWA i centrala Beirut, det så kallade Downtown Beirut. Idag och efter 7 månader finns det omkring 500 tält som bemannas dygnet runt. Grabbarna som Hezballa betalar arvode till jobbar i skift á 2 timmar per skift. Detta håller alla involverade pigga, aktiva och på alerten. En annan anledning till att det är korta pass är att de unga som finns i tälten inte ska ha så mycket tid att lära känna varandra och andra i granntälten. Alla som finns där har låtsasnamn som de har fått just för detta uppdrag.

(mina källor är olika killar i tälten som vågade prata när de var en och en)

 

Centrala Beirut under Hezballa belägringen.

Vi besökte tälten i juni 2007 och fick oss en känsla av denna onaturliga situation. De andra tält som var representerade var tillsammans en minoritet. Dessa tält tillhörde Shiitiska Amal, Sunnitisk arabiska Nasseriterna, Drusiska Arslan partiet, Arabiska Baath, Syriska socialist nationalistiska partiet, Franjiyeh familjens Marada och sekulär kristna Aounisterna. Värt att nämna här är att all material tillhör Hezballa och all säkerhet i området sköts av Hezballa. Om vi ska ta ett kort eller filma någonstans var vi tvungna att fråga Hezballas koordinator om lov och han skulle alltid skicka med en av hans grabbar för att bestämma var vi kunde filma och var vi absolut inte fick komma nära.

Hela situationen var bisarr, särskilt som det fanns officiell libanesisk militärpolis runt dessa läger. Hezballa visade här ett tydligt exempel på att de har skapat en stat i staten när de helt enkelt inte lyder under Libanesiska lagar.

När den Shiitiska extremismen förkroppsligad i Hezballa paralyserar Beirut sprider sig en annan form av Islamistisk extremism på andra håll. Det är den Sunnitiska delen. I Libanons andra största stad, Tripoli i norr frodas Sunnitisk extremism sedan många år. Al Qaida och andra grupper har länge haft ett fäste där. Den senaste gruppen i mängden kallar sig Fatah al Islam och har begått flera dåd under den senaste tiden. Droppen blev i Maj 2007 då Libanesisk militär jagade dem efter att de hade gjort ett bakhåll och dödat soldater ända in i deras högkvarter i det Palestinska flyktinglägret Nahr al Bered i Tripoli.

 

 

 

 

 

Nahr el Bered Lägret under striderna  

  Fatah al Islam terrorister

 I södra Libanon har Hezballa länge styrt och nu är det FN och Libanesisk polis och militär som har sista ordet. Detta har väkt missnöje hos extremisterna och på olika håll pågår det aktioner som ämnar i att distabilisera regionen. I Palestinska lägret Ein el Helwe är situationen spänd med många okontrollerade organisationer som har vapen och extremistiska ideologier, några av dessa är Osbat al ansar, Jound al Sham och Jaish Allah.

 

 

 

 

Hezballa förespråkar Islamisk revolution i Libanon plus Osbat al Ansar jihadister

 FN trupperna körde på en mina i slutet av juni och 5 spanjorer miste livet.

 

 

 

 

I Östra Libanon ligger Bekaadalen som gränsar till Syrien. Där är det också Hezballa som styr medan Syriska underrättelsetjänst assisterar och kontrollerar delen som direkt ligger på gränsen.

 

 

 

 

 Syrien annekterar stora delar av Bekaa dalen i Libanon och har i och med detta inte implementerat FN resolution 1559.

 | Start |

Artiklarna som publiseras på denna sida representerar enbart dess författares åsikter och inte webmaster åsikt