Mål och Syften   Artiklar  Politik  Språk  Historia  Konst och Kultur    | Länkar | Kontakta Oss |

English

Av.Roni Doumit Harb

500 Hizbollah tält belägrar FN:s högkvarter i Beirut

 

071107

FN:s regionkontor och det Libanesiska regeringshuset har alltsedan den första december 2006 legat under belägring av ca 500 tält som 90 % av dem tillhör det Iranska partiet som opererar i Libanon, Hizbollah. Hizbollah som grundades av det Iranska revolutionsgardet i början på 80 talet har sedan dess sponsrats med miljarder dollars från den Islamska republiken av Iran.

Inte bara pengar har strömmat in till organisationen utan även vapen, genom den Libanesisk Syriska gränsen ha det varit öppet för dem att ta in vapen, så öppet att det knappt går att kalla det smuggelvapen. På den tiden och fram till 2005 låg Libanons gräns med Syrien helt under den Syriska regimen, ibland med hjälp av likasinnade Libaneser.

Pengar och vapen i stora mängder skulle kunna göra vilken organisation som helst livsfarlig. Detta är dock inte det värsta med Hizbollah. Hizbollah fick sin ideologi direkt ifrån Khomeini och hans ­revolutionsgard åkte till Bekaadalen i Libanon och började träna de vilsna shiitiska ungdomarna i denna nygamla ideologi. Dessa trupper som kom i tusentals har setts komma in i Libanon men aldrig lämna landet. Antalet på dem varierar men uppskattningsvis finns det ca 5000 Iranska jihadister i Hizbollah kontrollerade områden i Libanon. De spred ideologin i Bekaadalen och senare i södra Libanon där en stor del av befolkningen är just shiiter.

Idag utgör Hizbollah en del av det Libanesiska samhället då shiitiska områden har under det senaste 17 åren varken haft möjlighet att välja fritt i parlamentsvalen eller i andra sammanhang. Hizbollah har kontrollerat områden i Bekaadalen och södra Libanon och södra Beirut med en järnhand och fått till slut en status som liknar stat i staten situationen. Något PLO:s Yasser Arafat försökte tidigare på 70 talet.

Hizbollah på marken

Hizbollah har tagit över Down Town Beirut nu och har paralyserat handeln och turismen där. Ca 10 % av affärerna håller fortfarande öppet medan allt annat har fått stänga. Allt detta sedan december 2006, alltså var det en intressant julklapp deras ledare Hassan Nasrallah gav till Libanesiska folket. Idag är grupperna i tälten väldigt organiserade och på ett militärt sätt. Jag hade chansen att komma nära dem och gå mellan tälten och filma en del och prata med flera medlemmar i juni 2007. Tälten är uppdelade i olika block. I blocken finns det ca 8 tält och varje tält är bemannat 24 timmar. Folket i varje block pratar bara med andra i blocket, inte med andra tält i andra block. Alla som är i dessa tält använder låtsas namn. De jobbar där i 2 timmar i sträck och sen byts dem ut. De får ett arvode för denna tjänst, alltså detta är ingen spontan medborgarrörelse som har tagit till gatan när de inte kunde påverka sin situation politiskt. Denna belägring är en fullt organiserad aktion som terroristorganisationen Hizbollah med fullt stöd av Syrien och Iran har ordnat och de använder sin starka beväpnade närvaro i Beirut för att sätta tryck på Libanesiska regeringen och på omvärlden genom FN:s högkvarter.

Vägen ut

Lösningen på detta dilemma anser jag borde komma genom att FN och internationella samfundet agerar mer än pratar. Till exempel så finns det ca 15 000 FN soldater i Libanon idag, inte en enda av dem är berättigad att på fullt allvar börja avväpna någon, tvärtom så skyddar dem gränsen till Israel och Libanons havskust från smuggelvapen till Hizbollah medan man lämnar den stora gränsen till Syrien där de flesta och tyngsta vapnen alltid har kommit igenom. Det finns en FN resolution om denna sak, nämligen 1559 men ingen vågar implementera den. Inga vågar skickar de rätta resurserna så att Libanesiska armén ska kunna sköta detta arbete och FN skickar inte trupper med missionen att avväpna.

Libanon kan bara börja stå på fötter när staten som ska representera folket kan få kontroll över hela territoriet och får resurser att bli den enda parten som är beväpnad i landet.

 | Start |

Artiklarna som publiseras på denna sida representerar enbart dess författares åsikter och inte webmaster åsikt