Mål och Syften Artiklar Politik SpråkHistoria Historia och Kultur

  | Länkar | Kontakta Oss |

Master i Mellanösternstudier, Uppsala universitet-Sverige.

 

English

Roni Doumit Harb


Libanon jag drömmer om är en federal stat

 

081123

 

Libanon jag drömmer om är en federal stat. En stat som Belgien, Kanada eller Schweiz.

Varje etnicitet har sin del som ingen kan tränga in på. Jag ska inte vara rädd att mina barn i min by imorgon kommer att trängas ut av en annan. Av en som inte delar min religion, kultur eller språk. Många i Libanesiska samhället är överens om att alla libaneser inte är Araber. Även om all media, politik och statliga institutioner säger att vi just är Araber. Det finns andra etniciteter som bildar konceptet dagens Libanes. Det finns de som hävdar att de är Fenicier, Araméer, Araber och så vidare.

 

Vissa vill arabisera allt. Vissa vill Libanisera allt. Jag vill ge varje grupp rätten att bestämma i sitt område. Jag vill inte tvinga Araben/Muslimen att vara Aramé eller mera Libanes än Arab och han ska inte tvinga mig att vara Arab eller annat.

 

Idag är inte kampen så tydlig mellan Kristna och Muslimer. Idag är det andra ansikten i slagen. Arabism mot Libanism mot Aramism är en ett slag.

Åttonde mars koalitionen mot 14 mars koalition är ett annat slag.

Pro Syrien och Iran kontroll mot anti Syrien och Iran kontroll är ett tredje slag.

Staten mot alla olagliga miliser och beväpnade organisationer är ett fjärde.

 

Libanon kan antingen gå under och bli ett i mängden stater som knappt kan sköta sina affärer eller ett i mängden som är diktatoriskt styrda med en Muslimsk majoritet. Jag väljer det tredje alternativet. Ett Libanon federalt där alla människor får sin rätt igenom i sitt område och där alla kan börja planera sina barns framtid igen.

Artiklarna som publiseras på denna sida representerar enbart dess författares åsikter och inte webmaster åsikt

 | Start |