Mål och Syften Artiklar Politik SpråkHistoria Historia och Kultur

  | Länkar | Kontakta Oss |

Master i Mellanösternstudier, Uppsala universitet-Sverige.

 

English

Roni Doumit Harb


Tannourine, en Arameisk by i norra Libanon 

081217             

Tannourine är Libanons största by.

Den ligger på en höjd mellan 700 och 1400 meter.

På vintern är den täckt med snö och på sommaren blommar alla fruktträd.

Tannourine ligger i Batroun regionen i norra delen av Libanon bergen.

Den gränsar i söder till Douma, i norr till `aqoura, i väst till Jebb Bsharre och i öst till Laqlouq.

Tannourine är ett namn på 7 kringliggande byar som tillsammans blir Tannourine kommun. De är tannourine el faw´a och el tahta, Chatine, el Wede, Wata Houb, Bsetin el `ese och Bal`a.

Tannourine är ett Arameiskt ord och betyder flera Tannour, en Tannour är en stenugn man bakade i förr i tiden och än idag används det som en traditionell uppvisning.

I Tannourine växer det äpplen, päron, körsbär, sharonfrukt, granatäpplen, vindruvor och mycket annat. Mest känd är man nog för sina stora ekologiska äpplen.

Tannourine har nämnts i olika traditionella sånger, kändaste artister som har haft Tannourine i sina texter är Fairouz och Wadih el Safi.

Tannourine fördubblar sitt befolkningsantal under sommaren då de flesta inte klarar av att bo där under vintern. Tannourine har även tio tusentals människor som lever i andra länder än Libanon.

Många har blivit kända och framgångsrika, jag kan nämna förra presidenten i Ecuador Jose Tarabay och kända artisten Shakira som har en morfar från Tannourine. Inne i Libanon har flera artister varit från byn, några är: Elvira Younes, Nazha Younes, Rania Younes, Abir Nehme med fler. Toppolitiker har varit den förre ministern Boutros Harb med flera.

Elektroniskt har den kunnat hänga med och har idag flera Internet grupper aktiva i Tannourines namn. Den har även mer än 10 grupper på Facebook och mer än en hemsida.

Många helgon har varit ifrån Tannourine eller passerat där och bott ett tag.

Senaste person som är på väg att helgonförklaras hette Fader Antonios Tarabay.

Tannourine har många kyrkor och kloster. Den kändaste är Houb Klostret.

I Tannourine lever många på sina odlingar som man säljer till grossister i Libanon. Men många lever också på produktion. Man producera bland annat vatten, ett av Libanons största vattenföretag ligger i Tannourine och heter just Tannourine vatten.

De största familjerna är Harb, Tarabay, Mrad, Nasser och Younes. Det finns sedan ett tiotal andra efternamn som kommer ifrån dessa, och sedan ett tiotal till som kommer därefter.

I Tannourine anordnades den första Arameiska Musik festivalen i Libanon. Detta var sommaren 2008 i anslutning till Houb klostret och den varade i 3 dagar. Festivalen innehöll lokala och internationella sångare, dansare, skådespelare, poeter och författare. Den innehöll också föredrag och filmvisningar om Araméernas smärta i dagens Irak och Araméernas folkmord i början av 1900 talet i Turkiet.

Artiklarna som publiseras på denna sida representerar enbart dess författares åsikter och inte webmaster åsikt

 | Start |