Mål och Syften   Artiklar  Politik  Språk  Historia  Konst och Kultur    | Länkar | Kontakta Oss |

English

Av.Roni Doumit Harb

Dairot

091126

En präst är på väg till församlingens grannby. Han planerar att besöka en vän på morgonen. Det är ungefär 3 kilometer från hans kyrka till byn. När han kommer fram till byn blir han stoppad av en mobb som blockerar vägen och börjar marschera mot honom. Hans vän, som sitter bredvid honom i bilen, säger åt honom att vända och ta en annan väg. När han gjort det upptäcker han att det finns en mobb som marscherar mot bilen där också.

De hittar en tredje väg när människorna stormar fram och ropar ”Allah Akbar” (Allah är stor) och liknande slagord.

När de nu kommit in på den tredje vägen erinrar han sig att där bor en kristen familj och de beslutar att gömma sig i den familjens hem. De stannar och knackar på och när familjen ser att det är deras vänliga präst öppnar de och släpper in dem. Samtidigt blir demonstranterna allt ilsknare och slår till mot allt som ägs av kristna i byn. Byn heter Dairot och ligger i Övre Egypten nära staden al Qusiyya.

De ilskna människorna kom allt närmare huset där prästen gömde sig och började knacka på dörren. Samtidigt demolerar andra demonstranter butiker, institutioner och bilar som tillhör kristna kopter i byn. Till och med den lokala polisen uppmärksammar saken men de antingen vill inte eller saknar styrkan att göra något.

Den muslimska gruppen var rasande för att en kristen pojke hade etablerat en relation med en muslimsk flicka i byn. Rykten sa att en intim bild av paret spritts via mobiltelefoner i området. Ingen av de koptiska prästerna eller organisationerna och inte heller koptiska privatpersoner hade sett bilden. Två veckor efter denna incident hade följande hänt:

  1. Pojken hade flytt till andra städer
  2. Hans far halshöggs och fick 160 kulor i kroppen
  3. Fyra av hans släktingar sköts ihjäl
  4. Många bilar, butiker och institutioner som ägdes av kristna brändes och förstördes
  5. Kopterna vågar inte lämna sina hem, särskilt inte på kvällarna
  6. Den kristna minoriteten har uppfattningen att kristna liv inte betyder någonting för den muslimska majoriteten

Händelsen är på inget sätt unik för Egypten. Liknande saker händer av och till i olika regioner. Så snart en grupp muslimer anser att det är dags att ge utlopp för sin ilska mot de kristna så händer något liknande.

Om det var ett rykte om en bild i en mobiltelefon som förorsakade alla dessa problem och dödsfall, vad kommer att hända den dagen någon av de tio miljonerna kopter begår ett verkligt misstag mot en muslim?

Må Gud öppna alla människors ögon och sätta kärlek i deras hjärtan!

 | Start |

Artiklarna som publiseras på denna sida representerar enbart dess författares åsikter och inte webmaster åsikt