Mål och Syften   Artiklar  Politik  Språk  Historia  Konst och Kultur    | Länkar | Kontakta Oss |

English

Av.Roni Doumit Harb

Situationen för Kristna i Bangladesh

2012-08-01

Östra Pakistan blev 1971 Bangladesh, som är fattigt, överbefolkat och katastrofdrabbat land. 132 miljoner bor i detta ofta av naturkatastrofer härjade land. 86 % är muslimer, 13 % hinduer, 0,5 % buddister och 0,5 kristna.

Det finns 260 kyrkor i landet. Kristna kan ha gudstjänster i sina kyrkor, men offentligt predikande är förbjudet. Några har blivit fängslade efter att ha evangeliserat. Radikala muslimer utövar en ökande press på icke muslimer och på staten för att få in flera ¨Sharia lagar¨, det är till exempel numera förbjudet att konvertera från islam till andra religioner.

Flera bengaliska muslimer som har konverterat till kristendom har berättade om svåra umbäranden. Minst 10 människor dödades och 20 skadades när en bomb exploderade under en söndags gudstjänst i en kyrka i byn Jalirpar den 3 juni 2001. Byn ligger inte långt från huvudstaden Dhaka.

Den kristne evangelisten Hridoy Roy dödades när minst sju muslimska extremister attackerade honom med knivar den 24 april 2003. Händelsen skedde när han var på väg hem efter att ha visat Jesusfilmen för sina vänner.

Religiösa minoriteter i Bangladesh förföljs systematiskt. Upp till 50 kristna familjer i Chatiangacha som ligger i västra Bangladesh, i distriktet Natore, har utsatts för utpressning. Enligt rapporter i dagstidningen Janakantha är det islamiska fundamentalister som ligger bakom incidenterna där män anländer på motorcyklar och tar medlemmar i kristna familjer. Familjen får sedan vanligtvis en vecka på sig att samla ihop pengarna för att få personen släppt. Döttrar blir också våldtagna under processen. Allt detta sker under ögonen på den bengaliska statsmakten och det politiska etablissemanget.

 | Start |

Artiklarna som publiseras på denna sida representerar enbart dess författares åsikter och inte webmaster åsikt