Mål och Syften   Artiklar  Politik  Språk  Historia  Konst och Kultur    | Länkar | Kontakta Oss |

English

Av.Roni Doumit Harb

 

En federal stat mellan araméer och araber är den bästa formeln för Libanon

 

Roni Doumit, orientalist, Libanon-kunnig och politisk debattör, diskuterar hur Libanons nuvarande politiska system kan reformeras. Han vill se en federal stat uppdelad mellan araméer och araber.

Reformen av det libanesiska regeringsystemet kan ske genom sekularism som fler och fler vill, men då ska det ske i en federal stat. Många libanesiska organisationer och individer har börjat tänka på nya sätt att reformera det politiska systemet i landet. Den mest högljudda rösten har varit den som vill bli av med sekulariseringen, divisionen som ger varje religiös grupp sin egen särskilda roll i styret.

Det är sant att det nuvarande systemet har sina brister och svagheter, men en förändring till en traditionell majoritetsdemokrati skulle vara ett historiskt misstag mot ett folk som alltid kämpat för eget styre och ett stolt liv. De bästa sätten att modernisera det libanesiska systemet är att erkänna problemet och hitta en lösning som passar alla berörda parter.

Problemet i Libanon är att många gånger gör folk misstaget i att dela libaneserna som 18 enheter bara för att de tillhör 18 religiösa sekter. Det historiska faktum är inte riktigt så enkelt men ändå inte så komplicerat. Det är sant att det libanesiska folket inte är gjorda av en enad kropp men den största skillnaden är mellan de två största etniska folkgrupper och inte de många olika religiösa sekterna. Dessa två har egna civilisationer och de är de arameiska kristna och de arabiska muslimerna (en minoritet av de kristna är armenier och kopter och bland muslimerna finns det kurder och romer). Dessa människor delar det moderna libanesiska passet inom territoriumet ”Grand Liban” i republiken Libanon.

För att dessa två ska kunna leva som grannar i fred och säkerhet bör ingen av dem vara rädd för den andres politiska, religiösa eller demografiska mål och ambitioner. En federal stat i Libanon mellan de två största etniska grupperna är lösningen för ett modernt Libanon som kan växa och utvecklas såsom länder som Kanada, Belgien och Schweiz som har testat denna formel framgångsrikt. Regioner med en arameisk majoritet av invånarna skulle kunna styra sig själv i olika frågor och samma modell gäller för regioner med arabisk majoritet.

I en federal stat kan då ett sekulärt system för att rösta i generella val då införas. Sekulariseringen blir då mellan främst två etniciteter i två huvudsakliga delar av landet. Den arameiska delen som börjar i Zgharta i norr till Jezzine i söder och kusten i väster till Zahle i öster. Araberna kommer att styra det mesta av den södra provinsen, Bekaadalen och norra provinsen. Beirut kan delas lika. Viss samling av kristna byar inom arabiskstyrda områden kommer att ha en slags autonomi, samma sak gäller för vissa muslimska byar i de arameiska regionerna.

 | Start |

Artiklarna som publiseras på denna sida representerar enbart dess författares åsikter och inte webmaster åsikt