Mål och Syften   Artiklar  Politik  Språk  Historia  Konst och Kultur    | Länkar | Kontakta Oss |

English

Av.Roni Doumit Harb

Iranska Hezballa med bas i Libanon och aktioner i världen

2013-03-01

Efter den shiitisk islamska revolutionen i Iran 1979 grundades Hezballa i Iran med syftet att säkerställa den islamska regimen och sprida revolutionens koncept i världen.

Libanon befann sig på den tiden i kaotisk krig och med en stor shiitisk minoritet som var på gång att organiseras och börja bli en seriös aktör i arenan. Hezballa grundades då och blev snabbt stark med hjälp av iranska pengar, vapen, krigare och ¨experter¨. År efter år blev det omöjligt för någon i shiitiska områden att vara mot Hezballa, detta har fortsatt än idag.

På 90 talet befäste partiet sin ställning med hjälp av en stark allians med den syriska Assad regimen och profilerade sig som motståndare till Israel samtidigt avstod man aldrig från sitt grundmål och ideologi att skapa islamiska filialer till den islamiska staten i Iran.

Hezballa visade flera gånger prov på våld mot det libanesiska samhället varje gång deras vapenställning ens diskuterades. Hezballa har sedan starten i Iran hunnit få stort fäste över Libanon och gjort aktioner i flera länder som Argentina, Egypten, Irak, Syrien, Gulfländerna, med flera. Senaste land att drabbas av Hezballas destruktivitet var Bulgarien. Flera länder har redan fört partiet på sina terrorist listor, något som EU tyvärr ännu inte gjort med argumentet att partiet har flera sociala grenar.

Hezballa använder den sociala delen som en rekryteringsform och EU bör inte låta sig luras av detta. Vi ska säga nej till att använda välgörenhet för att vinna folk till terrordeologier. Den libanesiska staten måste också få press på sig att aldrig mer inkludera liknande partier med i sina regeringar.

 | Start |

Artiklarna som publiseras på denna sida representerar enbart dess författares åsikter och inte webmaster åsikt