Mål och Syften   Artiklar  Politik  Språk  Historia  Konst och Kultur    | Länkar | Kontakta Oss |

English

Av.Roni Doumit Harb

Politiska Mord ämnar hindra FN arbetet i Libanon

Mellanöstern kännare och Svenska Freds Ordförande i Uppsala.

Ända sedan FN godkände resolution 1559 år 2004 som en nystart för den Libanesiska staten har vissa krafter gjort allt för att stoppa dessa ambitioner.

Ända sedan slutet på 2004 har vi sett det ena politiska mordet efter det andra plus en del explosioner i befolkade områden och ett krig mellan Hezballa och Israel på köpet. Allt detta har köpt tid för de regimer som räds FN resolutionen 1559 och alla andra efter den fram till den senaste som är 1701.

I libanon finns det en vilja bland folket och majoriteten i parlamentet om att godkänna en internationell domstol som har rätten att pröva de som finnes skyldiga i alla dessa mord och terrorist dåd.

Regeringen som vill godkänna detta förslag måste enligt libanesisk lag få samtycke av mer än en tredjedel av ministrarna om något ska bli godkänt, alltså om 8 ministrar vägrar så blir det inget avtal. Hezballa med allierade hade 6 olika ministrar i den 24 manna regering under Premiärminister Fouad Seniora.  Dessa sex drog sig ut i mitten av november, en vecka innan regeringen skulle rösta i ärendet i ett desperat försök att stoppa denna utveckling som skulle kunna leda till att man för första gången i Libanon skulle börja få lite fakta svar i alla lönnmord som drabbade landet de senaste 2 åren.

Om 8 ministrar försvinner ifrån regeringen faller denna koalitionsregering och nya förhandlingar måste börja om från början för att ta fram en ny sådan. Denna process kan ta evigheter då Libanons demokrati är en skör Samexistens demokrati där alla grupper skall ha något med maktfördelningen att göra. Några dagar innan regeringen skulle samlas blev en ny politiker skjuten och dödad. Han plus de avhoppande 6 blev 7 men regeringen kunde träffas dagarna efter mordet och godkänna den FN ledda domstolen.

Den mördade var den 34 årige industriministern Pierre Gemayel som var son till den levande före detta presidenten Amin Gemayel och brorson till den mördade Presidenten Bachir Gemayel. De många Libaneserna i landet som har hjälpt till att göra situationen ostabil finns även bland diaspora Libaneserna där man har allierat sig med vissa Svenska och utländska partier och organisationer för att stödja denna minoritets linje som finns i Libanon och som stödjer Syriens och Irans regim mot FN resolutionerna och det internationella samfundet.

 | Start |

Artiklarna som publiseras på denna sida representerar enbart dess författares åsikter och inte webmaster åsikt