Mål och Syften   Artiklar  Politik  Språk  Historia  Konst och Kultur    | Länkar | Kontakta Oss |

English

Av.Roni Doumit Harb

Står Syrien på tur efter Irak?

2003-06-26 - Beyan.net

Den 9:e juli kommer den amerikanska kongressen att diskutera resolutions förslaget SALSA (Syrian accountability and Lebanese sovereignty act), som ämnar att ställa den syriska regimen till ansvar för sin generösa politik gentemot världsterrorismen. 51 senatorer av 100 och 205 kongress- ledamöter av 453 har redan skrivit på förslaget.

Den amerikanska administrationen under president Bushs ledning har ställt vissa krav på Syrien och de viktigaste är: 1) Syrien skall inte skydda irakiska politiker lojala till Saddams regim. 2) Stänga alla kontor i Syrien som tillhör terroriststämplade organisationer. 3) Öppna upp deras kärnkraft/kärnvapen-program för inspektion. 4) Sluta stödja det av USA klassade terroristnätverket Hizbollah. 5) Sist men inte minst är kravet från USA att Syrien skall dra tillbaka sina soldater från sin grannstat Libanon som de ockuperar sedan 1976.
Den här gången verkar Syrien förstå allvaret bakom USA:s ord och man har redan under bordet börjat att uppfylla kraven, men utan att få det att verka som om de gör det av rädsla för USA. Angående irakiska politiker har Syrien skickat tillbaka alla och de tar inte officiellt emot någon med anknytning till Saddam och den gamla regimen. Alla kontor tillhörande terrorist stämplade organisationer har stängts i Damaskus. Landets stöd till Hizbollah har minskat rejält och Hizbollah har hållit sig lugna i flera månader. De har inte fått nya vapen via Syrien den sista tiden. Syrien har börjat dra sig tillbaka från Libanon; för två veckor sedan drog de ut 5000 soldater så antalet syriska soldater i Libanon idag uppskattas vara runt 17 000. Förra året vid denna tidpunkt var antalet mellan 25 000 och 30 000. Så, hur ska det gå för den extremt diktatoriska regimen i Syrien? Ska den gå samma öde tillmötes som den irakiska eller ska sonen Assad kunna härma sin bortkomne far och rida på två hästar samtidigt? Vi får vänta och se, men en sak är i alla fall klar och det är att förändringar i Syrien kommer att ske förr eller senare. Jag tror det blir förr.

 | Start |

Artiklarna som publiseras på denna sida representerar enbart dess författares åsikter och inte webmaster åsikt