Mål och Syften   Artiklar  Politik  Språk  Historia  Konst och Kultur    | Länkar | Kontakta Oss |

English

Av.Roni Doumit Harb

 

Vilken frihet vill ’’ Freedom Ship’’ uppnå?

Propagandavinsterna som islamister gör mot det största demokratiska land i Mellanöstern fortsätter. Hizbollah och Hamas har varit mycket framgångsrika förr i att visa omvärlden händelserna i området utifrån sina synvinklar medan staten Israel tenderar att målas som boven i dramat. Detta spel fortsätter nu med den så kallade Freedom Ship som står utanför Gazas kust. Islamisterna i Hamas har räknat med israels reaktion som var oundviklig för att behålla respekten för sitt försvar och säkerheten för sitt folk mot eventuella terrorister eller smugglare. För vänsteraktivister ifrån Europa och väst är det inte första gången de sätter sig i en sådan sitts där de klart och tydligt stödjer islamiströrelserna i Mellanöstern, de tydligaste exemplen är Muslimska brödraskapet i Egypten, Hamas på Gazaremsan och Hizbollah i Libanon.

Varför är det ingen av dem som säger något om den israeliske soldaten som är gisslan hos Hamas sedan 4 år eller fördömer raketbeskjutningarna som fortsätter att hagla mot de civila i Israel under lång tid, inte minst sedan Israel drog sig ut ur Gaza år 2005.

 Många av aktivisterna hade övat på närkamp och direktkontakt med soldater. Detta är något som aktivister hade läckt till Arabisk media med stor stolthet. Båten verkar ha haft ett klart mål och det är att ställa till med en scen och få Hamas att framstå som vinnare och parten det är synd om eller rättare sagt få Israel att verka ond. De ser ut att lyckas också om inte folk börjar se saker utifrån sin egen situation. Alltså måste vi sätta oss in i parternas situation för att få ett rättvist svar.  Israel har efter internationella avtal full kontroll över havskusten utanför Gaza. Man har hittat smuggelvaror och vapen gång på gång i båtar som hamnar i Gaza hamnen. Materiell som sedan kan användas i att tillverka självmordsbomber och så kallade ¨Qassam¨ raketer för att träffa de civila i Israeliska byar. Om målet med aktionen nu var att nå fram med nödhjälp till folket i Gaza så borde sättet att nå fram inte spela någon roll. Israel gick med på att släppa in all last genom hamnen i den israeliska staden ¨Ashdod¨ där allt skulle inspekteras efter internationell standard och sedan få komma in i Gaza. De ansvariga för båtarna vägrade detta och insisterade i att bryta mot landets säkerhetslagar och köra båtarna in i Gazas hamn. En drabbning blev oundviklig och resultatet kan alla läsa om i tidningarna.    

 | Start |

Artiklarna som publiseras på denna sida representerar enbart dess författares åsikter och inte webmaster åsikt